Er bompengepartiet et vanlig parti?
Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB), ofte omtalt som bompengepartiet, ble stiftet i 2014 og har allerede markert seg ved å få plass i kommunestyret i Norges tredje største by, Stavanger. Meningsmålingene i forkant av kommune – og fylkestingsvalget viser at partiet kan havne i vippeposisjon i flere steder og slik få stor innflytelse lokalt. Formålet med denne oppgaven er å finne ut hvordan FNB skiller seg fra tradisjonelle parti og hvordan dette kan påvirke politikken i Norges største byer.
Oppgaver
1. Les side 58-61. Sett deg inn partienes rolle i offentlig politikk og det norske partisystemet i dag. Hvordan skiller Folkeaksjonen nei til mer bompenger seg fra tradisjonelle parti?
2. FNB omtales som et blokkuavhengig ensaksparti. Hva vil det si?
3. I kapittelet om partiene og partisystemet kan du lese om den politiske fargeskalaen og de ulike sidene i norsk politikk. Hvor vil du plassere FNB ideologisk?
4. Flere meningsmålinger i løpet av sommeren 2019 viste FNB i en såkalt vippeposisjon. Hva vil det si at et parti er i "vippeposisjon" og hvorfor beskriver partistifter Frode Myrhol dette som en ideell situasjon for partiet?
5. Bernt Aardal, som er valgforsker og professor ved Universitet i Oslo, hevder at blokkuavhengigheten kan skape trøbbel for partiet. Hvordan begrunner han dette?
6. Til Dagsavisen sier Svein Erik Tuastad, førsteamanuensis ved Stavanger universitet, at å stemme FNB er risikosport. Hvorfor?
7. Finn argumenter for at vi i Norge trenger parti som FNB.
Nettressurser
-
Folkeaksjonen Nei til mer bompenger
(neitilmerbompenger.no) -
Dagsavisen: Her har et bompengeparti makt
(dagsavisen.no) -
Nrk.no: Bompengepartiet FNB kan bli joker i flere store byer
(nrk.no)