Hopp til hovedinnhold
Politikk og makt

Sosiale mediers rolle i internasjonal politikk

Svartkledde menn med store våpen marsjerer på rad i en gate i Raqqa. Bare øynene synes på mennene. Den første på raden holder et svart flagg. Noen sivile står på fortauet og ser på. NTB Scanpix

Politikk og makt s. 250-255 gir oss et innblikk i hvordan sosiale medier har ført til en ny medietid. Professor Gunn Enlid som forsker på media skriver at nettkommunikasjonen ofte er subjektiv, spontan og ofte i et svært uformelt, følelsesladet språk (Mellbye, Kval 2018, s. 251).  I oppgavene nedenfor skal du forsøke å finne ut hvordan ulike politiske aktører bruker eller forsøker å bruke sosiale medier til å oppnå sine mål. Du kan velge å bruke læreboken til å finne svar eller du kan finne andre gode kilder for å styrke svarene dine.

Oppgaver

  1. Hvordan vil du beskrive IS mediestrategi og hva er formålet med den?
  2. Hvilke fordeler og ulemper finnes ved bruken av sosiale media som kilde til informasjon om internasjonal politikk?
  3. Politikk og makt viser at sosiale media spilte en viktig rolle i den såkalte arabiske våren, i Russlands anneksjon av Krim-halvøya og i den amerikanske valgkampen 2016. Diskuter om sosiale medier styrker demokratiet og menneskerettighetene eller om det har motsatt effekt.