Hopp til hovedinnhold
Politikk og makt

Hei, Iran! Hvordan går det? (dokumentar, 30 min.)

Forsidebilde til Urix: Hei Iran! Hvordan går det? Kvinne i hijab med telefon NRK

Situasjonen i Iran har forverret seg det siste året, som et resultat av covid-19. Flere melder om kraftige brudd på menneskerettighetene. Flere kvinner kaster hijaben, men mange kvinner opplever også å bli trakassert av menn på gatene. Hvor mye prøver de iranske myndighetene å skjule for omverdenen? Se Urix-episoden Hei Iran, hvordan går det? (30 min) og svar på spørsmålene. 

Oppgaver
  1. Den siste tiden har det «å kaste hijaben» blitt et slagord en hører mye blant kvinner i Iran. Hva menes med dette uttrykket og hvorfor er det så revolusjonerende?
  2. Hvem har vært statsledere i Iran etter revolusjonen på 70-tallet? Hvordan har dette statsstyret påvirket retningen landet har tatt?
  3. Hvordan blir kvinner behandlet i Iran?
  4. Koronapandemien har påvirket situasjonen i Iran på mange måter. Hvordan har den påvirket menneskerettighetssituasjonen i Iran?
  5. Iran har valgt å prioritere penger til utenrikspolitiske «nødvendigheter». Forklar hvilke følger dette har fått for befolkningen i Iran.
  6. Det har vært spekulasjoner i hvorvidt Iran forsøker å dekke over problemene som skjer i landet. Et eksempel på dette har vært covid-19. Forklar kort hvordan myndighetene har håndtert pandemien. 
  7. Forholdet mellom USA og Iran er anspent. Forklar årsakene til at forholdet er anspent.
  8. Iran er pålagt kraftige sanksjoner av ulike land, men spesielt fra USA. Hvordan har disse sanksjonene påvirket befolkningen? Kan disse sanksjonene bli sett som et brudd på menneskerettighetene?
  9. Hvilke følger kan det få for befolkningen å protestere mot myndighetene?