Hopp til hovedinnhold
Politikk og makt
Statsminister Erna Solberg i blå kjole og med blå dressjakke på talerstolen i Stortinget. Hun har kort, lyst hår.
Statsminister Erna Solberg (Høyre) legger fram regjeringserklæringen for den blågrønne regjeringen i Stortinget. Stortinget

Den solbergske parlamentarismen

I denne oppgaven skal du lære mer om forholdet mellom Storting og regjering under den regjeringen vi nå har. I forkant kan det være lurt å ha lest kapittel 6 og 7 i læreboka Politikk og makt grundig, slik at du har god forståelse for prinsippene i parlamentarismen, og hvordan forholdet mellom Storting og regjering tradisjonelt er. 

Når dette er på plass, les artikkelen "Den solbergske parlamentarismen", som du finner link til nederst på siden. Svar på spørsmålene til artikkelen. 

Det siste spørsmålet kan du besvare med stikkord. Diskuter deretter innholdet i mindre grupper eller i klassen. 

Oppgaver

  1. Hva skjedde da SVs stortingsrepresentanter protesterte mot regjeringens deltakelse i krigføringen i Afghanistan etter 11. september?
  2. Hva legger Stanghelle i «den solbergske maktutøvelse»?
  3. Nevn minst tre eksempler på at FrP i Stortinget har vært uenig med FrP i regjering.
  4. Hvilke områder nevner Stanghelle som spesielt dramatiske når det gjelder hvordan FrP som regjeringsparti fremstiller seg for velgerne som uenige med regjeringen?
  5. Hvordan har regjeringer bestående av flere partier tradisjonelt fremstilt sin politikk?
  6. Hva kan være årsaker til at FrP handler som de gjør, og hva kan være årsaker til Høyre og Erna Solberg fremstår som relativt passive?
  7. Hvordan kan FrPs fristilling også påvirke Venstres opptreden i regjeringen?
  8. Hva står på spill hvis forståelsen av forholdet mellom regjering og Storting endres i den retningen som artikkelen beskriver?